Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 2025 yılı bütçesinden tarıma ayrılan paya ve destek ödemelerinin yetersizliğine dikkat çekerek üretimi ve çiftçiyi gözetmeyen tarım politikasına tepki gösterdi.
Barut, yaptığı açıklamada, gelecek yıl bütçesinden tarıma ayrılan payın 706 milyar lira olduğuna işaret ederek, “Tarıma bütçeden ayrılan payın yetersizliği ortadayken, mazottan gübreye tüm maliyetler katlanarak artarken bu sene 91 milyar lira olan tarımsal desteklerin 135 milyar liraya yükseltilmesi kabul edilemez. Üretimi ve çiftçiyi gözeten, halkçı bir bütçe talebiyle yanlışın düzeltilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.
– MAZOT 3 SENEDE 7 LİRADAN 45 LİRAYA ÇIKTI
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nı eleştiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“2023 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynak 142,3 milyar lira iken 2024 yılında yüzde 170 artırılarak 384 milyar liraya çıkarılmıştı. 2025 bütçesinde tarıma 706 milyar lira görünüyor. Bu bütçenin arttırılması şarttır ve tarımsal destek programları için yalnızca 135 milyar lira kaynak ayrılması ise asla kabul edilemez. Çiftçinin en temel maliyetlerinden birisi olan mazot fiyatları bile 3 senede 7 liradan 45 liraya çıktı. Tarıma geçen sene 63 milyar, bu sene 91 milyar, gelecek yıl ise 135 milyar destek veriliyor. Maliyetler en az 5-6 kat artarken tarımsal desteklerin adeta yerinde sayması tarıma ve çiftçiye kötülüktür, halkımıza açlık dayatmaktır, gıda egemenliğinin riske atılmasıdır”
Barut, ülke tarımının kalkınması, gıda egemenliğinin sağlanması, çiftçi refahı ve sürdürülebilir tarım için bütçeden ayrılan payın artırılmasını ve desteklemelerin yeterli seviyeye çıkarılmasını talep ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde, üstelik AKP iktidarı döneminde 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre gayri safi milli hasıladan tarıma ve çiftçiye en az yüzde 1 oranında destek verilmesi yasal şart. Ama iktidar bunu bir türlü yapmıyor, suç işlemeyi sürdürüyor. Sadece çiftçiler, tüketiciler ve ülke ekonomisi için değil hem gıda güvenliği hem de sağlıklı yaşam için tarımın desteklenmesi zorunluluk. Gıda güvenliğinden, ekonomik kalkınmaya, sürdürülebilir üretimden çiftçi refahına kadar her şey için tarımın ve üreticinin desteklenmesini istiyor, bütçeyle ilgili yanlışın derhal düzeltilmesini talep ediyoruz. Yetersiz bütçeyle tarım ve çiftçi ayağa kalkamaz”