Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AK Parti iktidarı döneminde değiştirilen Büyükşehir Yasası ile köylerin büyük sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını belirterek, söz konusu yasal düzenlemenin iptal edilmesini istedi.
TBMM'de görüşülen "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'" üzerine genel kurulda söz alan Barut, "Madem burada Köy Yasası ve bazı kanunlarda değişiklik konusunu konuşuyoruz, öyleyse köylerin neden ve nasıl mahalle olduğunu da tartışmalıyız." dedi.
- "TARIM ALANLARI RANTA AÇILDI"
Kırsal yaşamı kabusa çeviren Büyükşehir Yasası'nın 12 Kasım 2012'de değiştirildiğini vurgulayan Barut, şunları söyledi:
"Bir adı da 'Bütünşehir Yasası' olarak da bilinen, tüm itirazlara, tüm eleştirilere rağmen getirilen bu yasa, ülkemizde telafi edilmez büyük sorunlar ortaya çıkardı. Ortak aklı kabul etmeyerek kafasına göre davranan AKP iktidarının bu düzenlemesiyle birlikte 30 büyükşehirde 16 bin 220 köy ve 1053 belde birdenbire mahalleye dönüştürüldü. Hepimizin büyük tepki gösterdiği bu düzenleme 30 Mart 2014'ten itibaren yürürlüğe girdi. Köyler bir anda merkez mahallelerle eşitleniverdi, güya köyler de mahalle olmuş oldu. Köylülerin üretimi, yaşam biçimi, alışkanlıkları hiç gözetilmedi. Köy tüzel kişilikleri ortadan kaldırıldı, tüzel kişiliklere bağlı olan malların, meraların, taşınmazların tamamı belediyelere geçti."
- ÜRETİCİ HAYVANCILIK YAPAMAZ HALE GELDİ
Tarımsal üretim ve hayvancılığın bu konuda çok büyük zarar gördüğünü, toplumsal yaşamın ise zedelendiğini belirten Barut, "Üretici köylülerimizi mağdur eden bu yasayla tarım alanları da maalesef ranta ve imara açıldı. Köylü köyündeki, ahırındaki ineğine bakamaz ve hayvancılığını yapamaz, besleyemez hale geldi. Adı mahalleye dönüşse de aslında tam olarak köy olan uzak dağ başlarındaki köylerimize artan iş yükü nedeniyle, iktidar partisi olsun, muhalefet partisinin belediyeleri olsun, hizmet götürmekte zorlanıyorlar." dedi.
"Bütünşehir Yasası her yönüyle sorunludur, sorunları daha da büyütmektedir." ifadesini kullanan Barut, "Bu yasayla statüsü değişen tüm köylerin ve beldelerin tek kararla eski statüsüne kavuşması sağlanmalıdır. Ayrıca ortak mülkiyet alanları ellerinden alınan, meraları, arazileri, mülkleri ve sahip oldukları varlıkları geri verilmelidir. İyi bir çalışma yapılarak köy ve beldelerin kayıpları giderilmeli, sorunları çözülmelidir." diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: