Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ülke tarımsal üretimine, çiftçisi ve ekonomisine büyük zarar veren zirai don felaketine karşı iktidarın daha somut adımlar atmasını istedi.
Barut, yaptığı açıklamada, Ege'den Güneydoğu Anadolu'ya dek Türkiye'nin birçok bölgesinde 10-13 Nisan'da yaşanan zirai don felaketinin ciddi zarara yol açtığını belirtti.
Zirai don hadisesinin ardından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın "Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık olarak her zaman olduğu gibi, son yılların en geniş alanı kapsayan bu don olayı sonrasında da üretimin devamlılığını sağlamak üzere üreticilerin yanında yer almayı sürdüreğiz. Üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim memleketimizi her türlü afetten korusun" dediğini anımsatan Barut, "Bakan Yumaklı, kuru sözlerle vahim tabloyu geçiştiriyor. Mağdur üreticilerimiz kuru söz dinlemek, lafla teselli edilmek yerine yaraların sarılmasını, acil çözüm bulunmasını istiyor" ifadesini kullandı.
- "FERYADA KULAK VERİN"
Şubat ayında Türkiye'nin turfanda sebze ve meyve üretiminin merkezi sayılan Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan zirai don felaketine dikkati çeken Barut, şunları kaydetti:
"Şimdi de yurdun dört bir yanında yaşanan zirai don felaketi nedeniyle tarımsal üretim ve çiftçilerimiz yine büyük zarar gördü. Şubat ayında Doğu Akdeniz Bölgesi'nde de aynı felaket yaşanmış, üreticilerimiz kaderine terk edilmişti. O zaman da iktidar ve bakanlık üreticilerin yanında yer aldıklarını, mağduriyetin giderileceğini söylemişti. Sonuç ne oldu? Hiçbir adım atılmadı halen, çiftçimiz kaderine terk edildi, üretim, üretici, ekonomi ve tüketici zarar gördü. Daha fazla beklenmeden her yerde zarar tespiti yapılarak üreticilerin zararı karşılansın. Çiftçimizin yeniden ayağa kalkması ve üretebilmesi için artık etkin adım atılsın, sözler havada kalmasın. Bu feryada kulak verin."
Çiftçinin yeniden ekip dikebilmesi, üretimi sürdürmesi, ülke ekonomisinin zarar görmemesi, tüketicilerin ucuza tüketebilmesi, ülke gıda güvenliğinin sağlanması için harekete geçilmesini isteyen Barut, "Finansman ihtiyacı ve üretim maliyetlerinin karşılanması, çiftçi borçlarının faizsiz en az iki yıl süreyle ertelenmesi, zararın karşılanması ve tarımsal desteklerin yeterli seviyeye getirilerek hemen ödenmesi için adım atın." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: