Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son 6 ayda kırmızı et fiyatlarının en az yüzde 35 zamlandığına dikkati çekerek, üreticilerin zarar ettiğini, tüketicilerin de pahalılıktan alamadığını bildirdi.
Barut, yaptığı açıklamada, "mutfakta et yerine dert piştiğini" belirterek, "Yemden samana tüm maliyetler katlanarak artarken hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz büyük zarar nedeniyle ineğini bile kesime gönderiyor. Artan fiyatlar nedeniyle halkımız sofrasına et koyamıyor. İthalata 12 milyar dolar ayıran AKP iktidarı sorunu çözmüyor, daha da büyütüyor" ifadesini kullandı.
Uluslararası raporlara göre kişi başına kırmızı et tüketiminin Avrupa'da 34,5 kilogram, dünya genelinde 18,1 kilogram olduğuna dikkati çeken Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye'de kırmızı et tüketimi kişi başına sadece 16,6 kilogramdır. Balık ve tavuk eti tüketiminde de daha vahim bir durum var. Yurttaş neden tüketemiyor? Çünkü son 6 ayda kırmızı et fiyatları en az yüzde 35 oranında zamlandı. Fahiş zamlar, yüksek enflasyon ve artan vergiler bir yana halkın geliri eriyor, pahalılıktan kimse kırmızı etin yanına yaklaşamıyor. Sonuç olarak tüketim azalıyor. Yemden samana tüm maliyetleri katlanan üreticiler de kazanamıyor. Sonucunda zarar ettiği için ineğini bile kesime gönderiyor. Bu kriz büyürken AKP iktidarı sadece seyrediyor"
- "HANİ İTHALAT BİTECEKTİ?"
Barut, 2010 yılından bu yana hayvan ve kırmızı et ithalatına 12 milyar dolar ödendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Geçmiş dönem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılında açıklama yaparak 3 yıl içinde Türkiye'nin et ve hayvan ithalatını tümüyle bitireceğini açıklamıştı. Ama bunlar hiç olmadı. Türkiye, 15 yıldır canlı hayvan ve et ithalatı yapmasına rağmen vatandaşın sofrasına yeterli miktarda et koyamadığı çok açık biçimde görülüyor. 2010 yılından bu yana 12 milyar dolar yurt dışına hayvan ve et ithalatı için aktarıldı. Olan ülke ekonomisi, tarımı ve çiftçisine, dolayısıyla halkımıza oldu. İthalat çözüm olmadı, yanlış hayvan politikaları nedeniyle ithalat lobileri ve rantiyeciler zenginleşirken ülke hayvancılığı bitirildi. Çiftçinin yem fiyatları bir senede neredeyse yüzde 130 artarken, yükselen maliyetler nedeniyle ahırlar boşaldı. Et fiyatları maliyet artışından kaynaklı artınca halkımız da sofrasına et koyamaz oldu, mutfaklarda et yerine dert pişmeye başladı."
Üreteni desteklemek ve ithalat belasından kurtaulmak gerektiğini aktaran Barut, "İthalatın değil üretimin ve üreticinin desteklenmesi zorunludur. Çözüm, üretimi artırmak, üreticiyi desteklemek ve üretimi sürdürülebilir kılmaktan geçiyor. Tarıma, hayvancılığa, çiftçiye, üreticiye destek olun ki tüketici de rahat bir nefes alsın." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: