CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kredi faizlerindeki değişkenli artışın esnaf gibi çiftçiyi de zora soktuğunu söyledi.
Gürer’in Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca beldesinde görüştüğü çiftçiler, kredi faizlerinin artması ve kredi alma şartlarının zorlaştırılmasının banka yerine tefeciye yönelimleri artırdığını ifade etti.
Çiftçilerin kredi alarak üretim yaptığını ve borcu olmayan çiftçinin kalmadığını belirten Gürer, şunlaro kaydetti:
“Bankalara ve şahıslara 700 milyar lira civarında çiftçinin borcu var. Artan faizler çiftçiyi düşündürüyor. Banka kredisi kullanan çiftçilerin yüzde 59’u tek banka, yüzde 26’sı iki banka, yüzde 8’i ise üç bankadan kredi alarak çalışmaktadır. Doğal olarak çiftçiler artan faizlerden direkt etkileniyorlar. Bankalardan kredi kullanan çiftçilerin yüzde 67’si traktör alımı için bu krediyi çekmiş. Şu anda çiftçilik yapanlar borçlanmadan çiftçilik yapmak mümkün değil. Kredi faizlerinin artması da çiftçiyi doğrudan etkiliyor ve aldıkları dönemdeki serbest faizle bugünkü uygulanan faiz arasındaki her fark, çiftçinin mağduriyetini katlıyor.”
Gürer, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin de şu anda faizi yüksek. Esnaf Kefalet Kooperatifinin de faizi artıyor. Her faiz artışı çiftçiyi doğrudan etkiliyor. Çiftçi borcunu ödemediği zaman, faiz artışından dolayı icralık da oluyor. Şu andaki faiz artışlarından hem çiftçi hem esnaf doğrudan etkileniyor.” dedi.
Kızılca beldesindeki üreticiler de borcu ödeyemediklerinde bankaların kara listesine girildiğini belirterek, “Kırmızı çizgiyi yedin mi bitiyor, bir daha kredi kullanamıyorsun. Kırmızı çizgi aldın mı tüm bankalara dağılım oluyor, bankaların kara listesine giren bir daha kredi kullanamıyor. Ondan sonra da tefeciye düşüyor. Kredi kartının hakkından gelemedik. Faiz, faiz, faiz… Battık gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.
– “Hayat sigortası, inek sigortası, ev sigortası…”
Hayvancılık ile uğraşan üretici ise şunları kaydetti:
“Krediyi banka verirken tarlayı, evi ipotek yaptırmazsan vermiyor. Ayrıca verdiği faizin üstüne eve bir eksper gönderiyor. Şu anda eksper geldiği zaman 12 bin lira para alıyor, artı sigorta parası kesiyor, dosya parası kesiyor. Yani normalde faiz yüzde 60’sa, onları da eklediğin zaman yüzde 70 küsürlere çıkıyor. Kredi almak da çok masraflı. Faizler arttı, tüm çiftçileri batırdı. Bu faiz artışları bizi mahvetti. Hayvancılık üzerine kredi aldığımız zaman en az 8-10 hayvanımızı da zorunlu sigorta yapıyor, bir de ondan para kesiyor. Yani her türlü kesiyor bizden. Şu an devlete çalışıyoruz, faize çalışıyoruz. Kazandığımız parayı faize yatırıyoruz. Artı, bize kendimize hayat sigortası yapıyorlar, bir de oradan kesiyorlar. Yani her taraftan para kesiyorlar. Hayat sigortası, inek sigortası, ev sigortası…”