Manisa'nın Alaşehir ilçesinde hasadı yapılarak özel seralarda kurumaya bırakılan şifa kaynağı cennet hurması çikolatada kullanılması dolayısıyla büyük talep görüyor.
Dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz kuru üzümüyle bilinen Alaşehir, cennet hurması meyvesiyle de adından söz ettiriyor.
Sekiz yıl önce Melek Yılmaz'ın balkonda yetiştirdikten sonra kurutup satış yapmasıyla başlayan cennet hurmasında tarım Kavaklıdere Mahallesi'ne yayıldı.
Mahalledeki çiftçilerin de cennet hurmasına yönelmesiyle artan üretim bazen talebi karşılamaya yetmiyor. İlçeden Finlaniya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Kıbrıs gibi ülkelere ihracatı yapılan meyvede bu yıl rekoltenin yaklaşık 350 tona ulaşması bekleniyor.
Üretici Dursun Uysal, yeğeni Melek Yılmaz tarafından başlatılan üretimin tüm mahalleye yayıldığını söyledi.
Yılmaz'ın yaklaşık 40 kilogram cennet hurmasını evinin balkonunda kurutmasıyla bu hikayenin başladığını ifade eden Uysal, şunları kaydetti:
"Daha sonra 40 metrekarelik bir alanda sera ile başladık. 8 yıl sonra 800 metrekare alanı olan sera yaptık. Seralarda yaklaşık 70 ton cennet elmasını kurutup pazarlayabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Finlandiya, Kıbrıs, Fransa, Almanya gibi ülkelere ihracat yaptık. Ancak iç piyasada talep artınca ihracattan daha ziyade, iç piyasada talepleri karşılayamaz hale geldik. Çikolata imalatında ham madde olarak kullanılmaya başlandı. Geçen yıl 12 ton verdiğimiz çikolata fabrikasına bu yıl 20 ton talep taahhüdü verdik. Daha ileriye götürebilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Cennet hurması sektörü bu bölge için ayrı bir gelir kaynağı oldu. Özellikle kadınlarımıza ev ekonomisine katkı sağlamak için ayrı bir iş sektörü oluşturuldu. Her gün ortalama 20 kadın çalışıyor ve bu süre yaklaşık bir ay sürüyor."
Bu yıl fiyat beklentilerinin 10 avro olduğunu vurgulayan Uysal, "Bunun altındaki fiyatlar bizi üzer. Antep fıstığı yerinde 90-100 lira ama tezgahta 800 lira. Böyle bir ticari anlayış hem bizi mağdur eder hem de çevremizdeki işçilere faydalı olamayız" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: