Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır üretimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı.
Acıpayam’ın Çakır Mahallesi’nde coğrafi işaret almak için gün sayan Çakır havucu için günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, söküm yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor.
Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Çakır havucu, vatandaşların sofralarına yıl boyunca ulaştırılıyor.
Mahallede yapılan hasat etkinliğine, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper Durmuş, TKDK İl Koordinatörü Bilal Taştepe, Acıpayam TMO Ajans Amiri Hakkı Karagöz, ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çiftçiler katılım sağladı.
Vali Coşkun, Denizli’de yaklaşık bin 140 dekar alanda havuç üretimi yapıldığı ve 5 bin tondan fazla ürün beklendiğini belirterek, “Bütün çiftçilerimize sezonun bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ürünlerimiz semt pazarlarında ve bölge illerimizde oldukça rağbet görmektedir.” dedi.
Şakir Çınar ise 2023 yılı TÜİK verilerine göre ülkede 136 bin 627 dekar alanda 777 bin 908 ton havuç üretildiğini dile getirerek, “Acıpayam’da dekara verim 4-6 ton arasında olup, maksimum 10 ton alan üreticilerimiz bulunmaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmesini temenni ediyor ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.