Bursa’da genellikle sonbahar aylarında hasat edilen ve kışlık tüketim olarak donduruculara konulan şeker fasulyenin kilosu geçen yıla göre yüzde 100 civarında artış gösterdi.
Pazarlarda ortalama 100 liradan satılan şeker fasulyenin, iri ve kar beyazı görünümüye güzel olanları 150 liraya kadar çıkıyor.
Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nazif Kaya, şeker fasulye sanayi tipi ürün olmadığı için çoğu zaman köylülerin, çiftçilerin aktif olarak kendilerinin pazarladığını söyledi.
Yoğun üretimin olduğu lokal yerlerde tüccarların alım yaptığını dile getiren Kaya, “Köylerden tüccar alıp Bursa pazarına götürür. Bu ürün genellikle Bursa’nın dağ ilçelerinde yetiştirilir. Giderek üretimi azalan ancak talebi artan bir ürün. Nüfus yaşlandıkça üreteni azalıyor. Kimse uğraşmak istemiyor. Talep de lezzeti ve kışa tüketim amaçlı satın almalar artınca yükseliyor” dedi.
Orhaneli gibi dağ ilçelerinde bu ürünün 2-3 dekar bazen yarım dönümde yetiştirildiğini ifade eden Kaya, “Geniş üretim alanları yok. Üreten de azalınca pazara inen mal giderek düşüyor. Haliyle fiyatı etkiliyor. Geçen yıl ortalama 50 liradan giden kilosu şimdi pazarlarda 100 lira oldu. İri taneli kar beyazı olanlar 150 liraya kadar çıkabiliyor. Çiftçiden çıkış fiyatları da kalitesine göre 50-70 lira arasında değişiyor. Birçok sanayi ürününde zor dönem geçiren çiftçilerden şeker fasulye üretenler mutlu” diye konuştu.
Bursa’da hemen her evin mutfağında kış aylarına mutlaka şeker fasulyenin kaynadığını belirten Kaya, “Bu dönemde yaş iken alınıp kabuğundan ayrılıp dondurucuya konulur. Kuru fasulye gibi olmaz. Farklı bir lezzeti var. Pazarlarda şu anda kadınlar bu üründen alıp kış hazırlıklarını yapıyor.” ifadesini kullandı.