Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ekilmedik toprak bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Biz destek olalım, ekin üretin bizler de ürünlerinizin karşılığını almanızı sağlayalım. Bursa'da tarımın verimlililiği artırırsak çiftçilerimizin yüzü gülecektir. Tüm çabamız bunun için." dedi.
Bozbey, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Büyük Çiftçi Buluşması"nda, zirai don nedeniyle zarar gören İznik ve dağ bölgesi çiftçilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bursa çiftçisiyle, alın terini akıtan, sabah namazıyla tarlasına giderek akşam namazının sonuna hatta yatsıya kadar çabalayan, üretim için çabalayan çiftçilerle bir arada bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Bozbey, Bursa'nın bereketli topraklarıa can veren, üretimleriye kente değer katan çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi.
Çiftçinin, emek, üretim, alınterini akıttığı o topraktan beklediği ürünü alabilmesi demek olduğunu aktaran Bozbey, şöyle konuştu:
"Sizler ayesinde sofralarımızı bereketleniyor. Elbette sıkıntılarınız büyük biliyoruz. Girdi maliyetleri artarken ürün fiyatları emeklerinizin karşılığını vermiyor. Bu zorluklar omuzlarınızdaki yükü biraz daha artırıyor, ağırlaştırıyor. Yine de üretmeye devam etmeliyiz hem de doğayla uyum içinde sürdürülebilir bir anlaşıyla bilime dayalı bilimsel verileri öncelikleyerek üretmek zorundayız. Bu kentte yaşamın temeli üretmekten geçiyor. Büyükşehir Belediesi olarak çiftçilerin, tarımın yanıda olduk ve öyle de devam edeceğiz."
Bozbey, çiftçierin toprağını ekmesinden vazgeçmesini önlemek için projeler ürettiklerine dikkati çekerek, "Tarım A.Ş ile yaptığımız her proje sizler için. Sizlerin üretiminizi artırmak bilimsel anlamda üretimi ve ürünlerin değerini artırmak için çalışıyoruz. Sizler tarımın kahramanlarısınız. Toprağı bereketle buluşturan sizlersiniz. Çiftçinin yüzü güldüğünde Bursalının da yüzü gülecektir." dedi.
MustafaKemalpaşa'da kurdukları fabrikada damla sulama borusu üretmeye başladıklarını anımsatarak, "Üretimi artırarak sizlere hazırlık yapıyoruz. Sıvı gübreye ilgili çalışmalara başladık. Toprağı tanımak bilmek gerekiyor. Hangi ürünün ne kadar yıl ekilebilecegini bilimsel anlamda hazırlayıp sunmak gerekiyor. Bir çiftçi cocuğu olarak üreticinin nasıl yaşam sürdüğünü bilen biriyim. O yüzden geldiğimiz günden bu yana çiftçiler için neler yapabiliriz üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.
Fide dağıtımları yaptıklarını, bazı yerlerde elde kalan ürünleri alarak desteklediklerini dile getiren Bozbey, şunları söyledi:
"Alın teriyle üretilmiş beklentisi yüksek olan o ürünlerin heba olmasına gönlümüz razı değil. Zaman zaman benzer destekleri sunmaya devam edeceğiz. Tarlalarımızın önemli kısmının ekilmediğinin farkındayız. Üretim maliyetlerinden kaynaklı ekilmiyor. Ekilmedik yer bırakmamalıyız. Biz destek olalım, ekin üretin bizler de ürünlerinizin karşılığını almanızı sağlayalım. Bursa'da tarımın verimlililiği artırırsak çiftçilerimizin yüzü gülecektir. Tüm çabamız bunun için."
- CHP'Lİ ORHAN SARIBAL'IN KONUŞMASI
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bir çiftçi olarak 3 gündür hava koşlarının yarattığı iklim krizinin sonuçlarına üzüldüğünü söyledi.
Şimdiden sadece Bursa değli ülkenin büyük bölümündeki çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Sarıbal, şöyle konuştu:
"Yanı başımızdaki Bulgaristan, Romanya ve İspanya böyle bir durumla karşılaşırsa çiftçi üzülmez. Çünkü onlar don veya başka ağır iklim krizlerine karşı devlet güvencesi altındadır. Hiç olmasa bile o sene çiftçinin maliyetini karşılayacak bir girişimde bulunurlar. İznik'in kirazından nektarına kadar her türlü ürününde zarar oluştu. Keles, Yenişehir bütün bölgemiz çok etkilendi. Trakya'dan İç Anadolu ve Ege'ye kadar geniş bölgede kadar geç soğuklar olarak bilinen şartlar yaşıyoruz. Çin daha fazla kirleterek kazanıyor ya da kirli sanayi dünyayı teslim aldığı için kazanıyor kaybeden ise dünya."
Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanlığının çiftçi ve tarım üzerinden enflasyonu düşürmek için çaba gösterdiğini vurgulayarak, "Enflasyonun kaynağını tarım ürünleri ve çiftçiler olarak göstermeye çalışıyor. İnEasyonu yüzde 70'lere çiftçiler mi getirdi? Türk lirasını itibarsızlaştıran çiftçiler mi? Kaynaklar heba edilyor bedeli bizlere ödetilmeye çalışılıyor." dedi.
Girdilerin hepsinin dolarla olduğunu vurgulayan Sarıbal, "Maliyetler sürekli artıyor. Sonra da 'çiftçi ucuz satsın" iteniyor. Desteklersen ucuz satar destekelmezsen nasıl yapacak. 1 milyon çiftçi üretimden çıktı. Sanayi ve konutlaşma tarımın aleyhine işliyor. Uygulanan tarım politikalarının hemen hemen tümü çiftçinin aleyhine gelişiyor. Meralarımızın yüzde 15'i kullanılıyor. Hayvancılık meraya dayalı değilse sürdürülebilir olmaz. Yemin önemli bölümü ithal." ifadesini kullandı.
Sarıbal, çiftçiye verilen destek 135 milyar lira iken faize giden paranın 1 trilyon 950 milyar lira olduğunu belirterek, "Çiftçiye verilenin 15 katını faize veriyorsunuz. Demek ki para var faize veriyorsunuzş başka yerlere veriyorsnuz ama çiftçiye vermiyorsunuz. 22 yılda borcnu 400 kat artıran tarım sektörü dışında sektör yok. Tarım 86 milyonun ekmeğidir. Tarımı, çiftçiyi desteklerseniz geleceği kurtarırsınız." diye konuştu.
Tarım Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Sedat Akar da Bursa tarımında yaşanan genel sorunlardan toplumun her kesiminin etkilendiğine dikkati çekerek, "Su kaynaklarının azalması ve uygulanan politikalar yüzünden artan maliyetler nedeniyle çiftçiler büyük zorluklar çekmektedir. Tarım A.Ş olarak çiftçiye nefes aldıracak projeler geliştiriyoruz. Tarımsal üretimi daha verimli, sağlıklı ale getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.
Tarım Peyzaj A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Saldız da çiftçileri selamlama konuşması yaptı.
Konuşmaların ardından sulama, gübreleme ve programı oluşturma, toprak analizi, küresel iklim değiişikliği ve kuraklık konularında çiftçiyere yönelik eğitim programına geçildi.
Büyük Çiftçi Buluşması'na katılım yoğun oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: