Bursa’nın AB nezdinde coğrafi işaret tescilli tarım ürünü siyah incirin ihracatında bu yıl 10 bin tonun üzerine ulaşıldı.
Uludağ İhracatçı Birliklerinden alınan bilgiye göre, Bursa siyah incirinde bu yıl ocak-eylül dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 7 bin 77 tondan yaklaşık yüzde 42 artışla 10 bin 38 tona çıktı.
Değer olarak ise ihracat, 26 milyon 696 bin dolardan 36 milyon 111 bin dolara çıktı ancak oransal olarak artış miktarsal yükselişin altında yüzde 35’te kaldı.
Bursa’ya özgü tarım ürünü olan siyah incirde ihracatın önemli bölümü Avrupa ülkelerine yapılıyor. Neredeyse tamamına yakınını alan Avrupa ülkeleri içinde ise ilk sırada yıllardır Almanya geliyor.
Almanya’ya ihracat 14 milyon 466 bin dolardan 10 milyon 277 bin dolara düşerken, Avusturya’ya dış satım 2 milyon 846 bin dolardan 6 milyon 519 bin dolara, Hollanda’ya 4 milyondan 5 milyon 249 bin dolara, Birleşik Krallık’a 3 milyon 768 bin dolardan 4 milyon 674 bin dolara çıktı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Türkiye’nin AB nezdinde tescillenen coğrafi işaret tescilli ürünü olan Bursa siyah incirinin, 152 kırsal mahallede 10 binden fazla üretici tarafından üretildiğini söyledi.
– İSPANYA VE YUNANİSTAN AKİP OLMAYA BAŞLADI
Bu yıl ihracatın ürünün bolluğuyla paralel miktar olarak yüksek olmasına rağmen fiyat açısından AB’de istedikleri karşılığı bulamadıklarını dile getiren Yazgan, şunları kaydetti:
” Değer açısından iyi olmadı. İspanya ve Yunanistan ciddi olarak pazara girmeye ve rakip olmaya başladı. Türkiye miktarsal ve ürünü açısından Bursa siyahı incirinde önde gidiyor. Halen bu avantajımızı koruyoruz. Üretim ve ihracatta strateji geliştirmezsek ölçek olarak pazarı kaybedebiliriz.”