Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, barajların üzerinde güneş enerji santrallerini (GES) gerçekleştirebilmek için çalıştıklarını belirterek, "Dünyada örnekleri var. DSİ ile görüşmelerimiz var. İlk etapta göletler ve sulama barajlarıyla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz." dedi.
Bozbey, Mart Ayı Değerlendirme Toplantısı'nda, BUSKİ'nin 2 bin 410 çalışanıyla 1 milyon 554 bin 380 aboneye hizmet verdiğini belirterek, hizmet verilen 1000 abone başına 1,55 personel düştüğünü, Türkiye genelindeki ortalamanın ise 2,6 olduğunu aktardı.
Son bir yılda 394 kilometre içme suyu hattının tamamlandığını dile geiren Bozbey, şöyle konuştu:
"22 yeni depo inşa ederek 9 bin 125 metreküp su kapasitesini artırdık. İnegöl ve Çınarcık isale hatları ile Harmancık’ta prefabrik su deposu gibi önemli projeler de tamamlandı. Su altyapımızın güçlendirilmesi için yoğun çalışmalarımız devam ediyor. 113 kilometre kanalizasyon hattı ve 34 kilometre yağmur suyu hattı tamamlanarak altyapı güçlendirildi. Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Gemlik'te yapılan çalışmalarla altyapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmiş olduk. Osmangazi Demirtaş ve Mustafakemalpaşa'da iki yeni içme suyu arıtma tesisini hizmete aldık. Günlük 53 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştık. Keles Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde günlük 1850 metreküp kapasite ile çevresel kirlenmenin önüne geçildi."
- 4 SULAMA GÖLETİ İNŞA EDİLDİ
İklim değişikliği sebebiyle barajlarda bulunan su miktarının geçen yıla göre yarı yarıya azaldığına dikkati çeken Bozbey, kırsal mahallelere yaptıkları ziyaretlerde sıkça gölet talepleriyle karşılaştıklarını anlattı.
Yeraltı su seviyesinin 250 metreye indiğini belirten Bozbey, gerekli tedbirleri almak için adımlar attıklarını söyledi.
İnegöl Dipsizgöl, Orhaneli Gümüşpınar, Gemlik Şükriye ve Keles Menteşe'de 4 yeni sulama göleti inşa edildiğini aktaran Bozbey, 360 bin metreküp su depolama kapasitesi sağladıklarını kaydetti.
Bozbey, 8 sulama tesisi ve ilaçlama havuzu oluşturduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"155 yeraltı su kuyumuz aktif durumda. 25 su kuyusu ihale ettik. 15’ini devreye aldık. Kalanları tamamlama aşamasına geldik. Dere temizliklerine önem veriyoruz. Diğer taraftan da asfalt çalışmalarımız hızla sürüyor. BUSKİ’ye ait güneş enerji santrali, hidroelektrik santrali ve çamur yakma tesisinden yaklaşık 28 milyon kilovat enerji üretildi. BUSKİ’nin 167 milyon kilovat olan enerji tüketiminin yüzde 16,67’sini bu şekilde karşıladık. Bu dönemin sonuna kadar hedefimiz, yapacağımız yatırımlarla birlikte bu oranı yüzde 30’lara çıkartmak. Özellikle barajların üzerinde güneş enerji sistemini gerçekleştirebilmek için çalışıyoruz. Dünyada örnekleri var. DSİ ile görüşmelerimiz var. İlk etapta göletler ve sulama barajlarıyla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz."
- SUYUN YÜZDE 30'U YERALTI KUYULARINDAN SAĞLANIYOR
Çevreyi ve toplum sağlığını koruma sorumluluğuyla 2024 yılında 132 atıksu arıtma tesisi ve 109 terfi merkezi ile 147 milyon metreküpten fazla atıksuyu arıtarak alıcı ortamlara mevzuata uygun şekilde deşarj ettiklerini anlatan Bozbey, 717 bin ton fazla aktif çamurun da yakılarak bertaraf edildiğini söyledi.
Boyzeby, 2024 yılı TÜİK verilerine göre Bursa'da yaşayan nüfusun yüzde 88,8’inin ileri biyolojik arıtma tesisleriyle doğrudan hizmet aldığını dile getiren Bozbey, şunları kaydetti:
"Bugün Bursa’da her 10 kişiden 9’unun atıksuyu, çevreyi koruyan modern yöntemlerle arıtılmaktadır. Bursa'mızın su ihtiyacı planlamaya göre yıllık bazda yüzde 85 oranında Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15 oranında ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanacak şekilde yapılmıştı. Ancak geldiğimiz durumda kentimizin su ihtiyacının yüzde 55’i barajlarımızdan, yüzde 15’i Uludağ’daki doğal pınar kaynaklarından, yüzde 30’u da 155 adet derin yeraltı kuyusundan karşılanmaktadır. Bursa’da günlük olarak 450 bin metreküp su ihtiyacı var. Bu oran yaz aylarında ise 550 bin metreküpe kadar çıkıyor. BUSKİ olarak Bursa il merkezinde yüzde 19,25’lik kayıp-kaçak oranımız var. Ancak İnegöl’de yüzde 55 civarında kayıp-kaçak oranı var. Bu yüzden içme suyu hatlarının tamamını yeniliyoruz."
Çınarcık Barajı'ndaki suyun da arıtılarak kente ulaştırılması yönünde önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Bozbey, "Geçen dönemin projesiydi. İhaleleri yapılmış. Yaklaşık 130 milyon avro artı KDV. Parça parça yapılan bir ihale. Bunu daha önce eleştiri konusu olarak gündeme getirmiştim. 2011’lerde başlayan bir proje bu. Yapılan tesis doğru ancak o yıllarda DSİ’nin yapması gerekiyordu. BUSKİ sonradan üstlenmiş ve yatırımı yapıyor. Keşke o yıllarda DSİ yatırımı yapıp sudan gelen gelirle bunun ödenmesini sağlasaydı." dedi.
Projenin o günkü şartlarda hesaplanarak 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağının açıklandığını anımsatan Bozbey, "Ancak bugün iklim değişikliğine bakıldığında bu sürenin daha da aşağı düşeceğine inanıyorum. Proje kapsamında 68 kilometrelik isale hattı, toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 içme suyu deposu ve günde 300 bin metreküp kapasiteli modern bir içme suyu arıtma tesisi inşa ediliyor. Çınarcık isale hattını Dobruca İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne bağlayacak olan 3 kilometrelik bağlantıyı da yine öz kaynaklarımızla, 100 milyon TL yatırımla yapıyoruz. Bu hattı inşa ederek kente önemli bir hizmet yapmış oluyoruz" diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'ndaki Mart Ayı Değerlendirme Toplantısı’na, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları ve basın mensupları katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: