Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında 170 binden fazla balon balığı avlatarak balıkçılara desteklemede bulunduklarını belirterek, "Milyonlarca yeni balon balığının stoğa katılımını engelledik." ifadesini kullandı.
Yumaklı, su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilirlik için üretim planlaması dışında çok sayıda çalışma yaptıklarını belirtti.
Bazı bölgelerde 90 koruma alanı oluşturulurken, 71 türün korunduğunu vurgulayan Yumaklı, su ürünlerinin üreme zamanlarına göre de yasak ve sınırlamalar bulunduğunu hatırlattı.
Sürdürülebilir su ürünleri avcılığının sağlanabilmesi, nesli tehlikede olan türlerle endemik türlerin korunması ve yasa dışı avcılık faaliyetleri ile mücadele için etkin denetim mekanizması yürütüldüğüne dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince denizlerde, karaya çıkış noktalarında, nakil yollarında, balık hallerinde, işleme tesislerinde, toplu tüketim yerlerinde ve perakende satış yerlerinde denetimler aralıksız sürüyor. Ayrıca deniz ve iç sularımızda 375,1 milyon metrekare alan taranarak 1,95 milyon metrekare hayalet ağ ve 60 bin 500 adet av aracı çıkarıldı. Böylece 6,5 milyon sucul canlı kurtarıldı. Son 10 yılda 10 bin yapay resif bloğuyla sucul ekosistem zenginleştirildi. Ayrıca 1630 balıkçı gemisine Balıkçı Gemilerini İzleme cihazı takıldı. 2023 yılında 100 milyonu aşan balıklandırma yaptık. Sucul biyoçeşitliliğin korunması, balıkçılarımızın uğradığı zararların azaltılması için istilacı balıklarla mücadeleye devam ediyoruz. 2024 yılında 170 binden fazla balon balığı avlatarak balıkçılarımıza desteklemede bulunduk, milyonlarca yeni balon balığının stoğa katılımını engelledik."
Yumaklı, "Hiç şüphesiz denizlerimizin ve iç sularımızın korunup kullanılmasında ilk olarak balıkçılarımızın sorumluluğu, akabinde bunun etkin bir biçimde takip edilmesi ve gerekli düzenlemeleri yapmak da bizim sorumluluğumuzdadır. Hep birlikte denizlerimizi ve sucul ekosistemimizi koruyup gelecek nesillere aktaracağız." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: