CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kurbanlık fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, birçok kişinin hisse bedeli 35 bin lirayı aşan kurbanlık almakta zorlandığını söyledi.
Kurban Bayramı öncesinde üretici Hanifi Güçlüer ile görüşen Gürer, bir ahırda kurbanlık hayvanların geçen yıla göre durumunu sordu.
Hanifi Güçlüer, fiyatların geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 arttığını belirterek, artışta maliyetlerinin yükselmesinin etkili olduğunu anlattı.
Yaklaşık 9 aydır kurbanlık beslediklerini dile getiren Güçlüer, şöyle konuştu:
"Arpa 7-8 liraydı, şu an 11-12 lira. Yemin çuvalı 500 liraydı, şu an 750 lira. Veteriner giderleri ise iki katına çıktı. Tüm bu maliyet artışları, ister istemez fiyatlara yansıyor. Yem gideri var, aşı gideri var, veteriner gideri var. İlaç maliyetleri yüzde 200 artış gösterdi. Veterinerler daha önce 2 bin liraya gelip muayene yapıp gidiyorsa şu an 4 bin ila 4 bin 500 lira oldu. Aşıların da ortalama maliyeti bugün bir tane dana için 2 bin lirayı buluyor. Bir önceki sene 600-700 lira gibiydi. Şu anda hayvanların fiyatının artmasına en büyük etken girdi maliyetlerindeki artış. Geçen yıl hisse satış fiyatlarımız 24-25 bin lira bandındaydı ortalama. Bu yıl hisse satış fiyatlarımız 35-36 bin lira civarında."
Geçen yıla kıyasla hayvan satışlarının azaldığını belirten Hanifi Güçlüer, alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek, "Geçen yıl bu zamanlarda 10-15 danayı hemen satmıştık. Ama şu an 7-8 danayı yeni tamamlayabildik. Geçen sene daha rahat alışveriş yapabiliyordu vatandaş" dedi.
Gürer ise et fiyatlarındaki artışa da işaret ederek, "Geçen sene 500 liraya satılan etin kilosu bu yıl 700-750 liraya çıktı. Üretici artan girdi maliyetlerinden dolayı şikayetçi, vatandaş ise fiyatlardan. Bu işten ne üretici ne de tüketici memnun kalıyor." ifadesini kullandı.
Mera hayvancılığının büyükbaş hayvanda çok düştüğünü vurgulayan Gürer, şunları söyledi:
"12 ay kapalı alanda hayvan yemle besleniyor. Sonuçta ahır ve bakım gideri, yem, mazot ve elektrik gideri yanında veteriner ve aşı giderleri ile önemli bir beslenme ve bakım gideri var. Ayrıca hastalık riski ve pazar değişkenliği içinde besici kendi çabası ile süreci yönetiyor. Esasen tarım her kesimi ile problemli bir dönem yaşanıyor. Kamucu bir anlayış, öngörülebilir bir planlama ve doğru destek ve yönetim politikaları ile hayvancılıkta sorunlarda iyileşme sağlanır. İthalatçı anlayışla sorunlar katlanır, böyle giderse kurban kesmekte zorlanırız."
Yorumlar
Kalan Karakter: