Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde tarım sektörünün sorunları ve geleceğinin masaya yatırıldığı Tarım Çalıştayı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Pamukçu Onhann Termal Otel’de düzenlenen toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, belediye yetkilileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
Akın, çalıştayda, geniş coğrafyaya ve zengin topraklara sahip Balıkesir’de “Zengin toprakların fakir çiftçisi” anlayışını ortadan kaldıracaklarını belirterek, tarım sektörünün paydaşlarını buluşturan çalıştayın hayırlı olması temennisinde bulundu.
Günümüz şartlarında üreticinin toprağını terk eder duruma geldiğini vurgulayan Akın, “Girdi maliyetleri aldı başını gidiyor. Çiftçiye sahip çıkan yok. Çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor. Tarım, tek başına kaldı. Tarım, bu ülkenin geleceği. Bunu nereden biliyoruz? Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten. Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir' diyerek bunu vurgulamıştır. Mevcut durumda üretici, bir türlü kazanamıyor" dedi.
Küresel iklim krizinin en fazla etkileyeceği sektörlerin başında tarımın geldiğini ifade eden Akın, şunları söyledi:
"Balıkesir’de kuraklık nedeniyle arıcılık, zeytincilik gibi tarımsal faaliyetlerde çok büyük düşüş var. Çiftçimiz, bugün zengin toprakların fakir çiftçisi durumuna düşürüldü. Balıkesir’de bu olsun istemiyorum. Zengin toprakların zengin çiftçisi ve üreticisi olsun istiyorum. Hayvancılık ve tarım sektörünü birlikte ele alırsak çiftçi kazanmazsa, üretici kazanmazsa, 1 kilo süt 1,5 kilo yem almazsa ve bu işi evlatlarına aktaramazsa inanın köylerimiz daha da boşalmaya devam edecek. O nedenle geldiğimiz ilk günden beri 'Tarımda Balıkesir Modeli' projesini hayata geçirdik. Tarımsal hasılada Balıkesir’i ilk beş kentten biri yapmak için 'Tarımda Balıkesir Modeli'ni öne çıkarıyoruz."
Tarımın sürdürülebilirliği açısından tarımsal kooperatiflerin büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Akın, “Tarımsal kooperatifler bizim olmazsa olmazımız. Kadın kooperatiflerimize, ürettikleri ürünleri satabilecekleri yerler yapıyoruz. Yaşlı anne ve babalar, köyünde ürettiği ürünlerini satmak için pazara getiriyor. Yer bulmaya çalışıyor. Bu konuyu da tüm belediye başkanlarımızla konuşacağım. Özellikle köyde üretilen ürünlerin satıldığı yerlere ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.
Kırsal Hizmet Daire Başkanlığı bütçesini 500 milyon liraya yükselttiklerini hatırlatan Akın, şöyle devam etti:
"Çiftçi, Balıkesir’de çaresiz değil. Hayvan üreticisi kimsesiz değil. Allah şahit biz yanlarındayız. Yanlarında olmaya da devam edeceğiz. Balıkesir’in imkanları çok geniş. Balıkesir Modeli, bütün Balıkesir’imizde üretilebilir arazilerin üretime açılmasıdır. Kendi ürünlerimizi en yüksek değerde değerlendireceğiz. Kendi gastronomimizi bir festivalle Türkiye’ye duyuracağız. Altından kalkamayacağımız hiçbir iş yok. Verdiğimiz sözlerin arkasındayız."
Gelecekte su sıkıntısı yaşanmaması için su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine değinen Akın, bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile damla sulama yöntemleriyle ilişkin ortak bir çalışma başlattıklarını söyledi. Balıkesir’in geniş, konforlu ve donanımlı bir fuar merkezine ihtiyacı olduğunu belirten Akın, belirlenen üç alanda gerekli çalışmaların ve incelemelerin sürdüğünü ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Gülnaz Çelikyurt Uzuner ise Balıkesir’in ülkenin en önemli tarım kentlerinden biri olduğunu belirterek, "Hem bitkisel üretimde hem de hayvancılıkta büyük katkılar sunan ilimizde tarım sektörünün daha da güçlenmesi için bir araya geldik. Tarım sadece gıda üretimi açısından değil ekonomik kalkınma, istihdam ve kırsal kalkınma açısından da stratejik bir sektördür." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: