Antep fıstığında fiyatların 100 liranın altına gerilemesi, süt ve buğday fiyatlarındaki düşüşe rağmen çeşidinin kilogram fiyatı 1300 liraya kadar çıkan artık lüks tüketime giren baklavada fiyatların aynı kalması dikkati çekiyor.
Burada olumlu anlamda tek akla gelen; şerbetli hamurlu tatlı olması nedeniyle vatandaşların çok tüketimle obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanmaması için baklavacıların fiyatı yüksek tutması.
Muhabirimizin derlediği bilgilere göre, geçen yıl kilosu 135 lira civarından alınan Antep fıstığının kilosu 90-100 lira arasında alıcı bulurken, üreticiler ve ziraat örgütleri enflasyona rağmen bu fiyat düşüklüğüne tepki gösteriyor.
Aynı şekilde birçok bölgede çiğ süt alım fiyatları bazı mandıraların düşürmesiyle litrede 12 liraya kadar gerilemesi ve buğdayda taban fiyatların geçen yıla göre yüzde 12 fazla açıklanmasına rağmen piyasada fiyatların inmesine rağmen bu 3 ürünü hammadde olarak kullanan baklavada fiyatlar düşmedi.
Antep fıstıklısının kilosunun 950 liradan satıldığı, bazı çeşitlerinin ise 1300 liraya ulaştığı baklavada halen fiyatların yüksek kalması dikkati çekiyor.
Gaziantep'in Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, baklava fiyatlarındaki fahiş artışları kontrol altına almak için denetimlerini artırdı.
- BAKLAVA YENEMEZ HALE GELİNDİ
Denetimlere katlan Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Arkın Bereketoğlu, baklava fiyatlarının düşürülmesi konusunda işletmelere uyarılarda bulundu.
Bereketoğlu, “Boz fıstık içini, yaptığımız sıkı denetimlerle bin 600 liradan 800 liraya düşürdük. Hesaplamalarımıza göre baklavanın maliyeti 276 lira. Üzerine 200 lira işçilik ekledik ve toplamda 476 lira çıktı. Ancak fiyatlar halen düşmedi. İşletmelerden, halkın da bir dilim de olsa baklava alabilmesi için fiyatları düşürmelerini bekliyoruz.” dedi.
Bereketoğlu, denetimler sırasında yaptığı açıklamada Gaziantep’te yaşayanların bile artık kendi evlerinde dahi baklava yiyemez hale geldiklerini vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: