Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB ülkelerinde hektara 3,2 kilogram olan zirai ilaç kullanımının Türkiye'de 2,23 kilogramda kaldığını söyledi.
Bakan Yumaklı, katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, pestisitin bir zirai ilaç olduğunu belirterek, bunun tarım ürünlerinde verimi düşüren, zarar veren zararlıların etkisini sıfırlamak için kullanıldığını kaydetti.
Pestisit konusunun tarım ürünü üreten bütün ülkeleri, aslında tüm dünyayı ilgilendirdiğini vurgulayan Yumaklı, önemli olanın bu ilaçların bıraktığı kalıntı miktarları ve tüketici sağlığı olduğuna dikkati çekti.
İlaç kalıntısına yönelik farklı zamanlarda denetimler yaptıklarını anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:
"Türkiye, pestisit kullanımında AB ile uyum halinde. Bazı ilaçlar için AB kullanılması yasaklanmalı der ve biz buna hemen uyum sağlarız. 223 maddeyi yasakladık. Bunun paralelinde bu zararlılarla mücadele etmek gerekiyor ve bu çerçevede biyolojik mücadeleyi de geliştirmeye çalışıyoruz. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımızla pestisit kullanımında işbirliğimiz var. AB ülkelerine hektar başına kullanılan pestisit oranı 3,2 kilogram. dünyada 2,26 kilogram. Türkiye'de ise 2,23 kilogram kullanılıyor. Dünya ortalamasına yakınız ve AB'nin altındayız. Japonya ve diğer ülkelerde 10 kilogramın üzerinde kullanım var."
- "GERİ DÖNEN ÜRÜNLER YENİ İTHAL EDİLİYORMUŞ GİBİ DENETİMDEN GEÇER"
Yumaklı, geri dönen yaş meyve sebze oranının binde 1-2 civarında olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu da azaltmaya çalışıyoruz. Bu mücadaleyi doğru analiz etmek gerekir. Geri dönüşlerin sebepleri üzerinde duruyoruz. Geri dönüş bildirimleri 3 yılda yüzde 54 azaldı. 2025 sonuna doğru 4 yılda ne oldu diye sorun eminim bu azalma daha da artacaktır." dedi.
Geri gelen ürünlerin iç piyasaya sunulmasının mümkün olmadığını belirten Yumaklı, "Yeni ürün ithal ediliyormuş gibi tekrar denetime tabi tutuyoruz kalıntı, hastalık yapıcı küflenme varsa imha ediliyor. Pestisit varsa kesinlikle imha ediliyor." diye konuştu.
Yumaklı, geçen yıl gıda denetimlerini aralıksız sürdürdüklerini dile getirerek, "Halihazırda devam eden süreçlerde fahiş fiyatla ilgili düzenleme olmazsa yaptırımların artması kaçınılmaz. Her devletin vatandaşını korumakla ilgili uygulamaları olur ve biz de bu konuda gerekeni yaparız. 2024 yılında 1,3 milyonun üzerinde denetim yaptık. Tespit edilen uygunsuzluklara 1,4 milyar liralık ceza yazdık. Bir bölümün savcılıklara suç duyurusuda bulunduk." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: