Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, saman ve su ürünü ithalatı iddialarına ilişkin Yumaklı, "Saman ithal etmiyoruz, Ukrayna'dan hiç etmedik. Türkiye'nin, Somali'den ithal ettiği su ürünü yoktur, olmamıştır." dedi.
Yumaklı, TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, son 22 yılda çiftçilere ve sektöre önemli destekler sağladıklarını ve büyük yatırımlara imza attıklarını belirtti.
Tarımsal hasılanın 2023 yılında 68,5 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Yumaklı, böylece Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada ise 9’uncu sırada yer almayı başardığını anlattı.
Tarım ve orman sektörünün, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,6 büyüdüğünü belirten Yumaklı, 2023 yılında 31 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.
Gıda ve tarım ürünleri ihracatında, son 22 yılda 107 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğine dikkati çeken Yumaklı, "Buğday unu, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, kabuksuz Antep fıstığı, ayva ve incir ihracatında dünyada birinci sıradayız” dedi.
- TOHUMLUK ÜRETİMİ 9 KAT ARTTI
Türkiye'nin olarak 206 çeşit ürünü ürettini dile getiren Yumaklı, şöyle konuştu:
"Sebze üretiminde 4’üncü, meyve üretiminde 6’ncı sıradayız. Bitkisel üretimimizi, 2002 yılına göre yüzde 41 artışla, 2023 yılında 138,6 milyon tona ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Tarımsal üretimimizin geleceğini korumak için, tohumculuğa yönelik politikaları hep ön planda tutuyoruz. Sektöre, hibelerden düşük faizli kredilere ve yatırım projelerine kadar birçok alanda destek sağlıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda, son 22 yılda tohumluk üretimimizi, 9 kat artışla 1,3 milyon tona çıkardık. Böylece bitkisel üretimde kullandığımız sertifikalı tohumların yüzde 97’sini yurt içinde üretir hale geldik. Ayrıca ürettiğimiz tohumları 117 ülkeye ihraç ediyoruz. Elbette tohum geliştirmek kadar, korumak ve gelecek nesillere aktarmak da çok önemli. Bu kapsamda, tohum gen bankalarımızda 121 bin 515 tohum örneğini muhafaza ediyoruz”
- GIDA DENETİMLERİ
Yumaklı, son 22 yılda hayvan varlığının büyükbaşta yüzde 67,7, küçükbaşta yüzde 64,3, kanatlıda yüzde 48,9, arılı kovanda yüzde 119 arttığını belirterek, ıslah ve geliştirme çalışmalarıyla, üstün vasıflı hayvan varlığını artırmayı sürdürdüklerini söyledi.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da 2’nci, dünyada 16’ncı sırada olunduğunu anlatan Yumaklı, "2023 yılında 100’e yakın ülkeye 1,7 milyar dolar su ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla, ihracatımızın yeni bir rekorla 2 milyar dolar olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Yumaklı, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimin temin için, 8 bin kontrol görevlisiyle, gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri olan 726 bin işletmeyi denetlediklerini belirterek, "Yıl sonu itibarıyla 1,4 milyon denetime ulaşacağız. Uygunsuzluk tespitinde idari para cezası, ürün toplatma ve imha etme gibi çeşitli yaptırımlar uyguluyor, niteliğine göre Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca, uygunsuzlukları firma ismi ve markası ile anlık olarak, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitemizde paylaşıyoruz” ifadesini kullandı.
- TARIMSAL DESTEKLER
Bakan Yumaklı, ilk defa tarımsal destekleri üretim döneminden önce ve 3 yıllık olarak açıkladıklarını belirterek, bitkisel üretimde üreticilerin ne kadar destek alacağını önceden bileceğini kaydetti.
Yumaklı, mazot ve gübre maliyetlerindeki değişime göre her yıl destek tutarlarının güncelleneceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bitkisel üretimde yeni destek modelini; temel destek, planlama desteği ve üretimi geliştirme desteği olarak belirledik. Mazot maliyetinin ortalama yüzde 50'sini, gübre maliyetinin ise ortalama yüzde 25'ini üreticilerimize temel destek olarak vereceğiz. Planlama kapsamında belirlenmiş olan ürünleri üreten çiftçilerimize mazot maliyetinin tamamını, gübre maliyetinin de yarısını ödemiş olacağız. Yeraltı su kısıtı bulunan 52 ilçede üretim yapan, az su tüketen ürünleri üretenlere ilave su kısıtı desteği vereceğiz. Bununla beraber bu ilçelerde üretim yapan mazot ve gübrelerin maliyetinin tamamını almış olacaklar. Hayvancılıkta temel desteklerin yanı sıra aile işletmelerine, genç ve kadın yetiştiricilere, birinci derece tarımsal birlik ve kooperatif üyelerine ve gezginci arıcılara ilave destekler vereceğiz."
Yumaklı, hastalıktan ari işletmelerde doğan dişi buzağılara, temel desteğin 4 katı kadar fazla destek vereceklerini ifade etti.
- SULAMA PROJELERİ
Modern sulama sistemi kullanım oranını yüzde 6'dan yüzde 35'e çıkardıklarını dile getiren Yumaklı, bu oranın 2028 sonunda yüzde 45 olacağını aktardı.
Keban Barajı'nda ilk yüzerin GES'in kurulduğunu ve enerji üretimine başlandığını anlatan Yumaklı, "Yenilerini kurmak için de çalışıyoruz. Gelecek yıl 41 baraj, 6 HES, 11 gölet ve bent, 70 sulama tesisi, 15 içme suyu tesisi, 162 taşkın kontrol tesisi, 2 atık su tesisi olmak üzere 307 tesis ve 14 arazi toplulaştırma projesini tamamlayarak hizmete alacağız." dedi.
- SAMAN İTHALATI KONUSU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, görüşmelerin sonunda geçilen soru-cevap kısmında Diyarbakır ve Mardin'deki anız yangınlarına ilişkin bir soruya, "Bu yangın meskun mahalde gerçekleşti, dolayısıyla belediye sorumluluğunda. Hem Diyarbakır belediyesi hem yerel belediyeler yetersiz kalmıştır. Ancak bir insanımızın tırnağına bile halel gelmesini istemiyoruz. Bütün gücümüzle arkadaşlarımızı seferber ettik." yanıtını verdi.
Saman ve su ürünü ithalatı iddialarına ilişkin Yumaklı, "Saman ithal etmiyoruz, Ukrayna'dan hiç etmedik. Türkiye'nin, Somali'den ithal ettiği su ürünü yoktur, olmamıştır." dedi.
Çiftçi sayısının azaldığına yönelik iddialara yönelik de Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki çiftçi sayısının önceki yıl 2 milyon 177 bin, 2023'te 2 milyon 245 bin ve bu yıl 2 milyon 340 bin olduğunu söyledi.
Türkiye'ye gelen ürünlerin tamamını analiz ettiklerini anlatan Yumaklı, 2023 yılında ihraç edilen 4,6 milyon ton taze meyve sebzenin sadece yüzde 0,19'unun geri döndüğünü, bu geri dönüşün yarısının küflenme dolayısıyla olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: