Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gümrükten geri dönen ürünlerin yurt içinde kesinlikle satışına izin verilmediğini söyledi.
Yumaklı, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen "4. Türkiye Tarım Zirvesi"nde, "Tarım bitti, Türkiye olarak hiçbir şey yapamıyoruz" eleştirilerine dikkati çekerek, "Türkiye 2023 yılını 139 milyon tonluk bitkisel üretimle kapattı, bu rakam Cumhuriyet tarihinin rekoru." dedi.
Bu yılın başında bitkisel ve hayvansal üretim için üretim planlamasına geçtiklerini anımsatan Yumaklı, Şubat 2024’te 5 yıllık hayvansal üretim yol haritasını, 1 Eylül 2024 itibarıyla da Türkiye’de bitkisel üretim planlamasını açıkladıklarını aktardı.
Et ithalatına yönelik gelen bir soru üzerine Yumaklı, kırmızı et üretiminde yeterliliğin yüzde 95'ler civarında olduğunu söyledi.
Geriye kalan yüzde 5 fark için ithalat yapıldığını anlatan Yumaklı, "Sadece bu yüzde 5 için değil, aynı zamanda piyasada herhangi bir şekilde arz ya da taleple bağlantılı olmaksızın fiyat hareketlerini oluşturmak isteyenler olabiliyor. Hatta genel olarak fahiş düzenleme ile ilgili bir yasal düzenleme çıktı. İthalatta konuyu ikiye ayıralım; birincisi ihtiyaçla alakalı, ikincisi piyasa regülasyonu ile alakalı. İhtiyaç neredeyse devlet orada gereken regülasyonu sağlayarak bu ithalatı yapacak ancak bu sürdürülebilir değil." dedi.
Yumaklı, güvenilir gıda çalışmaları kapsamında kasım sonuna kadar 1 milyon 200 bin civarında denetim yaptıklarını belirterek, bunların yüzde 1,8'inde uygunsuzluk tespit edildiğini kaydetti.
Son günlerde gündemi meşgul eden ihraç edilen ürünlerin gümrükten geri dönmesine ilişkin ise Yumaklı, şunları söyledi:
"Hepimiz için bu önemli bir konu. Buradaki hassasiyet bizim de hassasiyetimiz. Olaya sadece ihraç edilen ürünlerin gümrük kapılarından geri dönüp dönmemesi çerçevesinde bakmamak gerek. Bizim özellikle pestisit yani zirai ilaç konusundaki denetimlerimiz sadece gümrük kapılarında yapılan bir denetim değil. Toplamı temsil edecek şekilde üretim alanlarında, hal girişlerinde yoğun bir denetim olur, son tüketim noktalarında denetim olur, ihraç edilen ürünler için de gümrüklerde analiz olur. Bu analizler hem kamu laboratuvarlarında olur hem de özel laboratuvar da olur. Bu laboratuvarlar içinde de işlerini iyi yapmayanlar sebebiyle de bazı sorunlarla karşılaşıyoruz, o laboratuvarlarla ilgili de gerekeni yapıyoruz."
Herhangi bir şekilde yurt dışından geri dönen ürünlerin hepsinin pestisit sebebiyle geri dönmediğini anlaan Yumaklı, "Anı zamanda bu aflatoksin dediğimiz benzeri bazı kendinden sonrasında oluşan küflenme nedeniyle dönenler de olabiliyor, bunların oranı yarı yarıya neredeyse. Türkiye’nin ihraç ettiği ancak geri dönen ürün oranı maksimum binde 1 ile binde 2 arasında. Bunların hepsi pestisit sebebiyle ilgili değil. Gerekçesi ne olursa olsun geri dönen hiçbir ürünün biz içeride satışına izin vermiyoruz, imha ediyoruz. Standartlarda, analizlerde tam uyum halinde olduğumuz Avrupa Birliği’nin tüketmediği herhangi bir şeyin Türkiye’de tüketilmesine izin vermiyoruz." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: