Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarcaya karşı depo, odunluk, kullanılmayan bina gibi 660 binin üzerinde yapının ilaçlandığını belirterek, mücadele kapsamında 1 milyon samuray arısını doğaya salınacağını söyledi.
Giresun'da zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulunan Yumaklı, üreticilerden ve ilgililerden bilgi aldı.
İncelemelerin ardından açıklama yapan Yumaklı, geçen yıl üretilen 717 bin ton fındığın 324 bin tonunun ihraç edildiğini ve yaklaşık 2,7 milyar dolarlık bir gelir sağlandığını söyledi.
Nisanda yaşanan zirai don hadisesini anımsatan Yumaklı, son 30 yılın en düşük sıcaklığının kayıtlara geçtiğini anlattı.
Tarihin en büyük don olayından 34 ilin etkilendiğine dikkati çeken Yumaklı, "Geçtiğimiz salı gününden itibaren aslında yaşanan bu son don olayının etkilerini azaltmak üzere arkadaşlarımız çalışmalarına devam etti." dedi.
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Yumaklı, şöyle konuştu:
"TARSİM sigortası olanlar, sigorta poliçelerinin kapsamında olanlarının ödemelerini alacaklar. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı ancak sigortası olmayanlar için de bu hasar tespit çalışmalarının sonrasında hasarları nispetinde don hadisesinin olduğu zamana kadar o tarla için, o bahçe için ne harcama yapılmışsa, ne gider olmuşsa onların bedelini de hasarları nispetinde alacaklar. Basitleştirmek için ifade etmek istiyorum. Diyelim ki siz bahçenize 1000 liralık masraf yaptınız, hasarınız yüzde 100 ise o 1000 lirayı alacaksınız, hasarınız yüzde 50 ise 500 lirasını alacaksınız. Elbette bu bir süreç ve bir takvimi var. Tamamen fiziki şartların da bu hasar tespitine izin vermesi gerekir. Bazı yerlerde bu daha çabuk olacaktır, bazı yerlerde belki biraz sarkacaktır ama bu işlemi gerçekleştirmiş olacağız."
Bakan Yumaklı, 34 ilde 16 çeşit ürünün etkilendiğini dikkati çekerek, "Çok sıklıkla geldiği için şimdi bu ürünlerin hangilerinin olduğunu ilk kez burada açıklamak istiyorum; armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık." diye konuştu.
Zirai don olayından sadece meyve türlerinin etkilendiğini vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:
"Ülkemiz için önemli olan stratejik ürünler diye tabir ettiğimiz buğday, arpa ve benzeri hububat, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumların etkilenmesi söz konusu olmadı. Yani şöyle bir ibare var, kullanılıyor bu, 'Artık yurt dışına bağımlıyız, gıda arz güvenliği açısından çok büyük sorun olacak ülkemizde.' Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Bahsetmiş olduğum etki bu ürünlerde oldu, bu ürünlerin yetiştirildiği illerde oldu. Ülkemizin herhangi bir şekilde gıda arz güvenliğine ilişkin problem yaşaması söz konusu değil. Bu sözleri söyleyenlerin amaçlarını kendilerine bırakıyorum."
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsünde yaptığı açıklamada da Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin çok çeşitli etkilerinin artık şiddetli şekilde görülmeye başladığını belirterek, bazen zirai don, bazen de kahverengi kokarca gibi zararlıların etkileriyle bunları gözlemlediklerini söyledi.
Yumaklı, kahverengi kokarcayla mücadelede, kırsalda ilaçlanması gereken depo, odunluk, kullanılmayan bina gibi yaklaşık 400 bin yapı olduğunu tahmin ettiklerini ancak uygulamaya başlandıktan sonra 660 binin üzerinde bu tür yapının ilaçlandığını anlattı.
Yumaklı, samuray arısı üreten Fındık Araştırma Enstitüsünün biyoteknik mücadelenin önemli örneklerinden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bütün dünyada, kahverengi kokarcayla mücadele eden ülkelerin, samuray arısı üretimiyle ilgili yayınladıkları rakamlar var. Şu ana kadar bizim gördüğümüz, farklı ülkelerin en fazla 240 bin üreteni oldu. Ancak geçtiğimiz yıl sadece Türkiye çapında 200 bin üretilmişti, TAGEM'in bağlı enstitüleri 1 milyona kadar çıkmış olacak. Yani kahverengi kokarca mücadelesiyle 1 milyon samuray arısını biz doğaya salmış olacağız."
Kahverengi kokarcanın sabit bir zararlı olmadığını dile getiren Yumaklı, "35 kilometre uçabilen, çok kolay kolay da etkilenmeyen bir zararlı. Başta fındık ağaçları olmak üzere çok önemli ölçüde yeşil meyvelere, sebzelere zarar veriyor, dolayısıyla bu mücadele son derece önemli." dedi.
Yumaklı, Fındık Araştırma Enstitüsündeki Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda doğaya salınacak samuray arılarının ana kolonilerinin parazitlenmesini gerçekleştirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: