Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesinde yürütülen "Kuersetinin İn Vitro Sığır Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Biyolojik Etkilerinin Araştırılması TÜBİTAK 1002" konulu proje TÜBİTAK desteği aldı.
Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Karaşahin ve yüksek lisans öğrencisi Sidarhan Yatçı tarafından yürütülen "Kuersetinin İn Vitro Sığır Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Biyolojik Etkilerinin Araştırılması TÜBİTAK 1002" isimli proje TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.
Proje büyükbaş hayvanlarda in vitro fertilizasyon (IVF) teknolojisinin yaygınlaşması, üreme biyoteknolojilerinin gelişimine katkı sunmayı amaçlıyor.
Karaşahin, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyükbaş hayvan yetersizliği ve kalitesizliği nedeniyle değerli ve genetik olarak üstün hayvanların genetiklerinin korunması, sonraki nesillere bu önemli genlerin aktarılması, önceki nesilden daha kaliteli ve genetik olarak daha üstün hayvanların oluşturulmasında in vitro fertilizasyonun ve embriyo transferinin önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.
Antioksidan bileşiklerin kültür ortamlarına eklenmesi, oksidatif stresin etkilerini azaltmada umut verici bir yaklaşım olsa da hangi antioksidanın en etkili olduğu ve hangi dozlarda kullanılmasının güvenli olduğu konularının halen netlik kazanamadığını vurgulayan Karaşahin, şunları kaydetti:
"Bu çalışmada, doğal bir antioksidan bileşik olan ve literatürde güçlü antioksidan aktivitesi ortaya konmuş kuersetinin, düşük dozlarda in vitro kültür ortamına eklenmesiyle oosit gelişimi üzerindeki biyolojik etkileri araştırılacaktır. Çalışmamız kapsamında, kuersetinin düşük dozlarının etkisini inceleyerek hem oksidatif stresle mücadelede güvenli ve etkili bir çözüm sunmayı hem de antioksidanların IVF sistemlerinde kullanımına ilişkin dozaj sorunlarına katkı sağlamayı hedeflemekteyiz."
Yorumlar
Kalan Karakter: