Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından "Ata Tohumlarının Tanıtım Günü" etkinliği düzenlendi, serada yetiştirilen 9 ürün tanıtıldı.
Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, etkinlikte, ata tohumlarının üniversiteye yaklaşık 1 yıl önce geldiğini belirterek, “Bu benim için çok kıymetli bir an. Bir ülkenin dört stratejik unsuru vardır; tarım, ilaç, savunma sanayi ve su. Bizim bu dördüne sahip çıkmamız gerekiyor. Burada gerçekleştirilen çalışma, bu değerlere sahip çıkmanın en güzel örneklerinden biri. Akdeniz Üniversitesi olarak güvenli, etik, ahlaklı ve ekolojik tarıma öncülük etmeliyiz." dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise sera yerini Sümer Ezgü'nün, ata tohumlarını da Trabzon’dan gönüllü Fatih Çolak'ın sağladığını dile getirdi.
Türkiye'de hemen her çeşitte meyve ve sebze üretildiğini belirten Erkan, "Bu meyve ve sebzelerden bugün 9'u ata tohumu olarak seramızda üretildi. Bilindiği gibi dünyadaki birçok meyve ve sebzenin anavatanı ülkemiz. Bu 9 türden de karpuz belki de kavun ve bir de patlıcanın anavatanının Türkiye olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Böyle bir çalışmaya vesile olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü ise "Hepimiz çocukluğumuzdaki gıdaların kokusunu ve lezzetini özlüyoruz. Ata tohumlarıyla yapılan çalışmalar, gerçek milliyetçilik ve kültürel farkındalık örnekleridir. Benim müzikte yapmaya çalıştığım şey de tam olarak bu: kültürel mirasımızı yaşatmak. Bu projeye destek olduğum için çok mutluyum" dedi.
1 yıl gibi kısa süre sürede ata tohumlarının olgunlaşarak meyve vermesinin kendisini şaşırttığını anlatan Ezgü, "Böyle değerli bir çalışmaya vesile olduğum için ben çok mutluyum. Üniversitemize ve Fatih’e de çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
Ata tohumu gönüllüsü Fatih Çolak da profesyonel olarak ata tohumu dağıtmaya başlayalı 3 yıl olduğunu anlatarak, ata tohumunda 80 binlere dayandığını söyledi.
Dağıtımını tamamen sosyal medya üzerinden yaptıklarını vurgulayan Çolak, şunları kaydetti:
"Burada görünenler kabak, kavun, karpuz, fasulye, mısır gibi çeşitler ama tabii ben çeşitlilik olarak neredeyse her şeyi yetiştiriyorum. Ispanağından tutun, soğanından tutun pırasasına kadar her şeyi bulundurmaya çalışıyorum. Ve ekimlerini yapıyorum. Türkiye'de gerçekten yerli tohuma son zamanlarda verilen bir önem var. Yerli tohumların toplanıp ıslah edilmesi gibi bu konuda çok umut verici sonuçları olan çalışmalar var. Bu konuda gerçekten büyük bir aşamada yol kat ettik."
Yorumlar
Kalan Karakter: