Ardahan'da 5 yıllık "Ardahan Hayvancılık Eylem Planı" hayata geçirildi.
Valilik Toplantı Salonu'nda Vali Hayrettin Çiçek başkanlığında düzenlenen programda, Vali Yardımcısı Semih Cembekli, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammed Fatih Cineviz ve görevlilerinin katılımıyla "Hayvancılık Eylem Planı" hakkında sunum yapıldı.
Sunuma göre, Ardahan'da 301 bin 575, büyükbaş 140 bin 728 küçükbaş hayan ile 74 bin 309 hektar bitkisel üretim faaliyet alanı bulunuyor.
Kentte asıl dikkati çeken konu ise yıllık 7 milyar 214 milyon 830 bin liralık kaybın oluştuğu kısırlıktan ya da ölü doğumdan kaynaklanan 103 bin dişi hayvanın yol açtığı maliyet.
Yetkililere göre, bu hayvanların üretimde yer alması ve buzağı ölümlerinin olmaması durumunda kent ekonomisine 7 milyar liranın üzerinde bir gelir sağlanabilir.
Bu çerçevede, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, hazırlanan eylem planına göre ilde bulunan 12 bin 980 işletmedeki dişi hayvanlardan doğan buzağıların yüzde 12,3 olan ölüm oranının kabul edilebilir buzağı ölüm oranlarına düşürmeyi hedefliyor.
İk etapta buzağı ölüm oranını yıllık bazda yüzde 6 oranına düşürerek 6 bin 541 buzağının ishal gibi etkenlerden dolayı ölmesi engellenerek kurtarılması sağlanacak. İl genelinde 6 bin 541 buzağının kurtarılması halinde 372 milyon 150 bin liralık maddi kaybın ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanıyor.
Sunumun ardından konuşan Vali Hayrettin Çiçek, bu eylem planı ile gıda, tarım ve hayvancılık alanında üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlayarak Ardahan’ı bölgesinde örnek bir il yapma gayretinde olduklarını ifade etti.
Dünya nüfusu hızla artarken tarımsal faaliyet yapılan alanlar sabit kaldığını dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:
"Dünyada ve ülkemizde hızla artan nüfusu beslemenin yolu tarımsal alanların en doğru şekilde kullanılmasına bağlı olarak hayvansal üretim potansiyelimizin artırılmasıdır. Bir ülke sanayi ve teknolojide ne kadar ilerleme sağlarsa sağlasın, tarımsal ve hayvansal üretimde gelişme göstermiyorsa kalkınmasının en önemli ayağı eksik kalacaktır. Ülkemiz tarımsal ve hayvansal üretimde son yıllarda çok hızlı bir atılım yaparak üretim bazında başta gelen ülkeler arasına girmiştir. Ardahan ili olarak, tarım ve özellikle hayvancılıkta ülkemizin önde gelen illeri arasında olmak için gerekli çalışmaları başlattık. Bölgedeki ağır iklim koşulları, tarımsal üretimde çeşitliliğin ve verimin düşmesine neden olsa da, bu olumsuz iklim koşulları ve yaz yağışlarının fazla olması, yaygın ve verimli mera alanlarının oluşmasına olanak sağlamış ve bu durum mera hayvancılığının gelişmesinin önünü açmıştır. Hazırlanmış olan “Ardahan Hayvancılık Eylem Planı” ilimizdeki hayvansal üretim potansiyelinin bugünkü durumunu tespit ettiği gibi önümüzdeki beş yılın hayvansal üretim planlarını da ortaya koymaktadır. Bu eylem planının Ardahan hayvancılık sektörüne olumlu anlamda yön vermesini, üreticilerimizi, yetiştiricilerimizi, yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi ve tüketicilerimizi iyi yönde etkilemesini diler, hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ederim."
Yorumlar
Kalan Karakter: