Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Konuşkan, Hatay'da yağışsız geçen kış mevsimi Amik Ovası’nda kuraklığa neden olduğuna dikkati çekerek, bölgede üretilen tahıllarda ürün kaybı yaşanacağını ve ikinci ürün ekimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşkan, tarımsal üretimde önde gelen yerleden olan Hatay’da son yıllarda metrekareye ortalamaya 700 kilogram yağış düştüğünü ve bu yılın ilk 3 ayında gerçekleşen yağışın yeteri seviyede olmadığını belirtti.
Bu yıl metrekareye henüz sadece 100 kilogram civarında yağış düştüğünü belirten Konuşkan, "2025 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen yağış hiçbir ürün için yeterli değil. Normalde düzenli bir yağış iklimine sahip bölgemiz ve her ay düzenli yağış gerçekleşir fakat bu yıl bunu yakalayamadık. Aylık 5 kilogram, 10 kilogram yağışla bu zamana kadar geldi" dedi.
Buğday tarlalarında gerçekleşen kurumadan bahseden Konuşkan, üründeki gelişimin yetersiz olduğunu ve yeraltı sularında da çekilme yaşandığını vurguladı.
Buğday tarlalarında aşırı miktarda kurumalar yaşandığına dikkati çeken Konuşkan, şöyle devam etti:
"Bu yıl sadece sulama yapan çiftçilerimiz ürün alabilecekler. Ürün gelişimleri normal seviyenin altında. Geçen yıl aynı dönemde buğdaylarımız başak vermişti, şu an buğdayımız başaklanmadı. Attığımız gübre de bir işe yarayamayacak. Bu yıl Amik Ovası’nda kesinlikle çok büyük bir verim kaybı bekliyoruz. Bölgemizde kuraklık var, ikinci ürün şartlarında ekim yapılacaksa lütfen çok fazla ekim yapmayalım. Reyhanlı ve Kumlu ilçelerimizde kuyu suları ile üretim yapan üreticilerimiz uzun süredir yer altı sularını kullanmaktadır. Yeraltı suları da önemli oranda çekildi ve azaldı."
Yorumlar
Kalan Karakter: