CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, her kesim gibi tarım sektörünün de icra kıskacında olduğunu belirterek, 2025 yılında traktör ve tarladan sonra keçi ve oğlakların da icra yoluyla satışa çıkarıldığını bildirdi.
Gürer, yaptığı açıklamada, üretici, besici ve çiftçilerin bankalara olan borçlarının artarak devam ettiğini ve tarım sektörünün borcunun 935 milyar 936 milyon 324 bin liraya çıkarak tarihin en yüksek tarım sektörü borcu noktasına geldiğini ifade etti.
İcra dairelerinde derdest dosya sayısının 23 milyon 47 bin 815’e çıkmasının ve 2025 yılı ilk 3 ayında açılan icra dosyası sayısının 2 milyon 687 bin 48 artmasının süreçte oluşan sorunların ne kadar derinleştiğini gösterdiğini aktaran Gürer, "Vatandaşların bankalara kredi ve kredi kartı borçlarının da 4 trilyon 363 milyar liraya ulaşması ve bir haftada 48 milyar lira artması da borçlanarak yaşamanın ve kredi kartına takla atırarak yaşama tutunmaya çalışmanın bir göstergesi" ifadesini kullandı.
Gürer, derin bir yoksulluk yaşandığını, çiftçi, işçi, emekli ve küçük esnafın ekonomik kriz nedeniyle mağdur olduklarını ve sosyal yardıma muhtaç aile sayısının da giderek arttığına vurgu yaparak, bu yıl 111 traktör ve 2937 tarla icra yoluyla icra dairesi ve sulh mahkemeleri tarafından satışa çıkarılmasının ardından, ahırda ve ağılda hayvanlara da icra geldiğine işaret etti.
Çerkezköy’de hayvancılıkla uğraşan bir üreticinin borçları nedeniyle keçi ve oğlaklarının icra yoluyla satışa çıkarıldığını öğrendiğini belirten Gürer, Çerkezköy İcra Dairesinin borçlu üreticiye ait 33 Malta melezi anaç keçi ve 30 oğlak için ihale süreci başlattığını söyledi.
Gürer, şunları kaydetti:
"Söz konusu hayvanların ihale başlangıç tarihi 9 Nisan 2025 olarak belirlenirken, süreç 16 Nisan 2025 tarihinde sona erecek. Vatandaş borcu ödeyemeyince elde avuçta ne varsa el koyuyorlar. Çiftçilerimizin traktörü, tarlası ve hayvanı haczedilmemelidir. Kanun teklifi de verdim. Teklifte de ifade ettiğimiz gibi, tarım kesiminin boğazını sıkan iktidar, icrayı seyretmek yerine tarımda kalanlara sahip çıkmalı ve destek vermelidir. Tarım stratejik bir alandır. Gıda olmadan yaşam olmaz. Gıdayı üretenler korunmalıdır. Kırsal, yanlış tarım politikaları ile boşaldı. Genç nüfus tarıma yönelmiyor. Mevcut olan da ürettiğinden, beslediğinden kazanmıyor. Aracıya çalışıyor. Bir de ithal lobisi var. Milli ve yerli olanı bitiriyor. İktidar sorun çözme değil, seyretme noktasında duruyor."
İcraya konu olan 33 Malta melezi anaç keçinin ortalama ağırlığının 54 kilogram olduğunu ve canlı kilogram fiyatının 108,4 lira olarak belirlendiğini belirten Gürer, "Toplam bedelin 193 bin 168 lira olduğu belirtiliyor. 30 oğlağın ortalama kilosu ise 16 kilogram olup, kilogram başına düşen değer 181,4 lira olarak tespit edilmiştir. Oğlakların toplam bedeli ise 87 bin 72 lira olarak belirlenmiştir.” dedi.
Tespit edilen tüm hayvanların toplam piyasa değerinin 280 bin 240 lira olarak hesaplandığını ve icra ihalesinin başlangıç bedelinin 188 bin 269 lira olarak açıklandığını vurgulayan Gürer, muhammen bedelin ise 277 bin 338 lira olduğunu belirtti.
Gürer, yaşanan bu durumun Türkiye’de hayvancılık sektörünün sorunlarına bir örnek olduğunu dile getirerek, daha önce bizzat yerinde, Altunhisar’da banka borcu nedeniyle koyunları elinden giden ve ağılı boşalan bir hemşerisinin yaşadığı sürece tanıklık ettiğini de ifade etti.
Hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarının kontrol altına alınması ve sübvansiyon sağlanması, yemde yarısının iktidar tarafından karşılanması, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin desteklenmesi için doğrudan teşviklerin artırılması ve borçlarını ödeyemeyen üreticiler için yapılandırma ve erteleme düzenlemelerinin devreye sokulması gerekir." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: