Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Coşkun, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin 2023 yılında 21,5 milyon ton süt üretimiyle dünyada dokuzuncu, Avrupa Birliği ülkeleri içinde Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü sırada yer aldığını belirterek, süt ve süt ürünleri sektörünün yıllık 50 milyar liranın üzerinde cirosu bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış 2 bin 464 süt işleme tesisi ve 5 bin 947 süt toplama merkezi bulunduğunu bildiren Coşkun, "Ülkemizde süt üretimini, tüketimini ve kaliteyi artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için sektördeki tüm paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yıl Türkiye'de üretilen sütün yüzde 92,9'unun inek, yüzde 4,3'ünün koyun, yüzde 2,5'inin keçi ve yüzde 0,2'sinin de mandadan alındığını vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:
"Türkiye, 100'den fazla ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapıyor. Geçen yıl 123 bin ton süt ve süt ürünü ihracatından 333 milyon dolar gelir elde edildi. İhracat 2022'ye kıyasla yüzde 36, parasal değer olarak yüzde 42 azaldı. 2023 ihracatımızın 2022'ye göre gerilemesi, genel olarak, süt tozu ve tereyağı ihracatındaki düşüşten kaynaklandı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler, Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri. Yeni gelişen pazarlar, AB, Rusya ve Çin... En çok ihraç ettiğimiz ürünler süt tozu, peynir altı suyu tozu, peynir ve dondurmadan oluşuyor."
- TZOB Başkanı Bayraktar
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise ülkedeki hayvansal üretim değerinin yarısında fazlasını süt sektörünün karşıladığını belirtti.
Çocukların süt ve süt ürünlerini yeterince tüketemediğini, sağlıklı beslenemediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bu ürünler özellikle yoksul aile çocuklarına ulaşamıyor. Okul sütü programlarıyla tüm çocukların gerek bedensel gerekse zihinsel gelişimi için çok önemlidir. İnsan sağlığı için çok önemli olan süt, hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünüdür. İnsan beslenmesinde ve protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan sütte, sektörün devam eden sorunlarına çözüm bulunmalıdır. Süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, küçük aile işletmelerimiz başta olmak üzere süt üreticilerimize makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temini sağlanmalıdır."
Üretimde yaşanan sorunların çözüme kavuşması ile uluslararası pazarlarda rekabetin önünün açılacağını bildiren Bayraktar, "Hedefimiz, süt ve süt ürünlerinde üretimimizi artırarak, 200’e yakın peynir çeşidimiz başta olmak üzere eşsiz kalitedeki süt ürünlerimizi dünya tüketicisiyle buluşturmak olmalıdır." ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: